Karjalan kipinät (syksy 2024)

Ruoka tieteen silmin: Karjalan kipinät -kiertue

Tervetuloa Tiedeketun Karjalan kipinät -kiertueelle syys-lokakuussa 2024! Kiertueen pysähdyspaikat löydät tapahtumakalenterista.

Lapsiperheille suunnatussa tapahtumassa tutustutaan pohjoiskarjalaisiin perinneruokiin ja tutkitaan niitä tieteen, taiteen ja teknologian menetelmillä. Toiminta rakentuu hauskoista tehtävistä, joissa tutustutaan pohjoiskarjalaiseen ruokakulttuuriin uusista ja kiinnostavista näkökulmista. Tehtävissä käytetään omia aisteja ja erilaisia tutkimusvälineitä (esimerkiksi pipetit). Tehtävissä selvitetään vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin: 

  • Miten maidosta voidaan tehdä muovia? 
  • Mitä munasokerivaahdossa on?
  • Miltä hupilima tuntuu? 
  • Miten nämä tiedekokeet liittyvät pohjoiskarjalaisiin ruokiin? 

Huomioithan, että kiertueen tapahtumiin ei ole ennakkoilmoittautumista. Paikalle voi siis tulla itselleen sopivalla hetkellä tapahtuman aukioloaikoina. Tilat ovat kuitenkin rajalliset, minkä vuoksi toivomme tapahtuman osallistujilta kiireetöntä vierailua. 

Kiertue pysähtyy viidellä paikkakunnalla: 

  • Kontiolahti: 1.9. klo 12-15, Lehmon koulu (Kylmäojantie 6) 
  • Juuka: 7.9. klo 10-13, Ahmovaaran monikäyttötalo (Kolintie 29) 
  • Joensuu: 14.9. klo 10-13, Sinkkolan nuoriso- ja asukastalo (Pesolantie 4) 
  • Rääkkylä: 20.9. klo 18-21, Rasivaaran kylän nuorisoseurantalo
  • Liperi: 5.10. klo 10-13, Ylämyllyn nuorisotalo (Laavupolku 2) 

Tarkistathan tapahtumien ajankohdat tapahtuman kalenterista:

Yhteistyökumppanit

Tapahtuman järjestäjää Tiedekettu, jolla on pitkäaikainen kokemus lasten ja nuorten tiedekasvatuksesta. Tapahtuman toteutetaan osana Pohjois-Karjalan maakuntapäivän Makujen Pohjois-Karjala -teemaa Pohjois-Karjalan maakuntaliiton tuella paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa.